Over ZaanIJ

Unieke locaties om te wonen en werken langs Zaan en IJ

Lees meer

Woningbouw Brokking stap dichterbij

Woningbouw op de locatie van de voormalige veevoederfabriek Brokking in Wormerveer is een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Zaanstad heeft ingestemd met het zogenoemde ‘stedenbouwkundig model’. De plannen worden nu verder uitgewerkt. Een onderdeel daarvan is een onderzoek naar de gevolgen van woningbouw voor flora en fauna.

Het fabriekscomplex aan de Noorddijk is al zo’n vijftien jaar niet meer in gebruik. Met de herontwikkeling kan deze verpauperde locatie een positieve ontwikkeling gaan doormaken.

Het stedenbouwkundig model gaat uit van de bouw van ongeveer 145 woningen. Het uitgangspunt voor de ontwikkeling is transformatie van het terrein naar een gebied met een onderscheidende mix van wonen, werken en recreëren. Het terrein van Brokking wordt gezien als de aanjager voor de herontwikkeling van de Noordzaan: dit is het Zaanoevergebied van Meneba tot en met de Karnemelkse polder.

In de plannen worden belangrijke kenmerken van de locatie behouden of zelfs versterkt, zoals het ‘dijkgevoel’ en de zichtlijnen over de Zaan. Bijzonder aan het plan is dat het iconische fabrieksgebouw ‘De Pijl’ weer in volle glorie zichtbaar wordt gemaakt als appartementengebouw.