Over ZaanIJ

Unieke locaties om te wonen en werken langs Zaan en IJ

Lees meer

Wonen in ‘De Witte Olifant’ krijgt steeds meer vorm

De plannen voor woningbouw op de locatie van de voormalige verfgroothandel van Mooij aan de Oostzijde in Zaandam krijgen steeds meer vorm. Het ontwerp van de woningen staat nagenoeg vast. Volgens de plannen verrijzen aan het water negen royale kadewoningen en twaalf appartementen met uitzicht op de Zaan. De verkoop start naar verwachting na de zomer.

Het bedrijfspand van Mooij is al enkele jaren niet meer in gebruik. Het lege gebouw is nog wel gebruikt voor de opslag van goederen. De gesprekken over woningbouw op deze locatie lopen al een paar jaar. Aanvankelijk was het de bedoeling het bedrijfspand te behouden en hierin woningen te realiseren. De bestaande constructie bleek echter kwalitatief onvoldoende, waardoor sloop en nieuwbouw de enige mogelijkheid was.

Kadewoningen
De kadewoningen krijgen in het ontwerp van NUNC architecten vier verdiepingen. Op de begane grond komen de entree,  een bergruimte en een grote woonkeuken. Daarnaast is er een grote steiger die een stuk over de Zaan uitsteekt. De eerste verdieping is een open ruimte met grote ramen, waardoor de Zaan optimaal kan worden beleefd. Op de tweede verdieping komen twee slaapkamers en de badkamer, en op de derde verdieping een dakopbouw en een dakterras.

Appartementen
Aan de noordzijde van het plan worden twaalf appartementen gerealiseerd, verdeeld over 4 bouwlagen. Op de bovenste verdieping komen twee ruime penthouses met een dakterras richting de Zaan.

Uitstraling bedrijfspand keert terug
Hoewel de verffabriek geen monumentale status heeft, is het pand wel beeldbepalend. De uitstraling van de nieuwbouw refereert hier daarom sterk aan. Hierin heeft het supervisieoverleg van het programma ZaanIJ een bijdrage gehad. ‘Net als het bedrijfspand volgt de nieuwbouw de waterlijn’, zegt projectcoördinator André Giezen van Frisoplan uit Sneek. De kenmerkende driedeling in de gevel, die ontstaat door twee ‘torentjes’, keert in het ontwerp terug.

Volgende stap
De volgende stap in de aanloop naar de nieuwbouw is dat Frisoplan de aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente indient. Ook moet het bestemmingsplan worden gewijzigd, omdat de locatie nu nog een bedrijfsfunctie heeft. Hier moet de gemeenteraad een besluit over nemen. De voorverkoop start dit najaar. Nu al kunnen belangstellenden hun interesse kenbaar maken. Wanneer zeventig procent van het plan is verkocht, de vergunning is afgegeven en het bestemmingsplan is gewijzigd, kan de bouw van start gaan.

Contact
Indien u nu al vragen hebt over het project, kunt u contact opnemen met André Giezen van Frisoplan door een e-mail te sturen naar a.giezen@frisoplan.nl.