Over ZaanIJ

Unieke locaties om te wonen en werken langs Zaan en IJ

Lees meer

Grootste zonnepanelenproject in Zaanstad op Molletjesveer

Op bedrijventerrein Molletjesveer in Wormerveer zijn plannen voor het grootste zonnepanelenproject van Zaanstad. De Zaanse energiemaatschappij Saenz wil samen met de eigenaren van enkele grote bedrijfspanden in totaal dertienduizend zonnepanelen installeren. Daarmee kan energie worden opgewekt om 1.200 Zaanse huishoudens van stroom te voorzien. In de praktijk zal de energie worden gebruikt door bedrijven uit Zaanstad-Noord die zijn aangesloten bij Saenz.

De energiecoöperatie werkt bij de realisatie samen met Ecorus, een specialist in zonne-energie. Het grootste deel van de zonnepanelen is gepland op het dak van het Shopping Center Noorderveld. Hier moeten zevenduizend panelen komen. Op het bedrijfscomplex aan de Handelsweg 38-42 en de Handelsweg 1 kunnen drieduizend zonnepanelen worden geïnstalleerd en ook op het dak van het logistiek centrum van St. van den Brink BV is ruimte voor nog eens drieduizend panelen.

Voor de realisatie is een subsidie aangevraagd, die ervoor moet zorgen dat de projecten rendabel zijn voor de investeerders en de gebruikers.

Lokaal samenwerkingsverband van ondernemers
Saenz is opgericht door de ondernemers op het bedrijventerrein Molletjesveer-Noorderveld. Het doel van de coöperatie is om als samenwerkingsverband van ondernemers op beide bedrijventerreinen het gebied duurzamer te maken. Saenz bevordert de lokale productie van duurzame energie die ook zo veel mogelijk lokaal wordt gebruikt. De gemeente Zaanstad ondersteunt Saenz door het geven van advies over subsidies en regelgeving.