Over ZaanIJ

Unieke locaties om te wonen en werken langs Zaan en IJ

Lees meer

Brokking

Het terrein van Brokking, de voormalige veevoederfabriek aan de Noorddijk in Wormerveer, op een bijzondere plek aan de Zaan, staat sinds de eeuwwisseling leeg. De ontwikkelingsvisie voor de Noordzaan inspireerde de eigenaar van het complex om de ontwikkelingsmogelijkheden te verkennen voor de fabriek. In de ontwikkelingsvisie is het uitgangspunt voor Brokking: transformatie naar een gebied met een onderscheidende mix van wonen, werken en recreƫren. Brokking wordt daarin gezien als de aanjager voor de herontwikkeling van de Noordzaan, het Zaanoevergebied van Wormerveer tot en met de Karnemelkse polder.

De eigenaar heeft Van Wijnen Projectontwikkeling ingeschakeld voor een haalbaarheidsstudie. Het ontwerp wat gemaakt is, voegt ca 145 hoogwaardige woningen toe. Een deel van de fabriek blijft behouden, in De Pijl worden ongeveer 100 appartementen gerealiseerd. Het deel van de fabriek dat in slechte staat verkeert wordt ontmanteld, en op dat terrein wordt een groene buurt met veel water gecreƫerd, de Tuin. Hierin worden 42 laagbouwwoningen gebouwd voor een hoger segment. In het plan wordt er van uitgegaan dat alle woningen worden voorzien van typisch Zaanse elementen. Er zal voor de uitwerking naar een definitief ontwerp eerst studie volgen naar de Zaanse houtbouw zoals die recent bij nieuwbouw op andere plaatsen in Zaanstad is toegepast.

Om het plan te kunnen realiseren is het noodzakelijk om de ontsluiting van het terrein te verbeteren. Op dit moment wordt de verbreding van de Noorddijk onderzocht.