Over ZaanIJ

Unieke locaties om te wonen en werken langs Zaan en IJ

Lees meer

Achtersluispolder

De Achtersluispolder is een divers bedrijventerrein in Zaandam op de grens met Amsterdam en Oostzaan. De Achtersluispolder is van oorsprong een nautisch werkgebied, verbonden met de Amsterdamse zeehaven en de Zaanse houthaven. De meelfabriek ‘De Vrede’ uit 1917 was de pionier. Kort daarna is de Isaac Baarthaven gegraven en hebben zich watergebonden bedrijven gevestigd.

De nieuwe Coentunnel heeft de bereikbaarheid van het gebied sterk verbeterd. Voor de fietser en wandelaar wordt het gebied binnenkort ontsloten via de nieuw aan te leggen Dam tot Dam fietsbrug over de NoorderIJplas. Op dit moment zijn er nog weinig echt kadegebonden bedrijven in de Achtersluispolder gevestigd, is er leegstand en biedt de optrekkende economie vanuit Amsterdam kansen voor transformatie. Op dit moment wordt het combineren van wonen en werken, en het toevoegen van horeca in het gebied onderzocht.

Een ander onderwerp van gesprek voor dit gebied is het onderzoek van de gemeente Amsterdam naar een alternatieve locatie voor een cruiseterminal. De NoorderIJplas is één van de onderzochte locaties. Mocht dit doorgaan, dan heeft dat  effect op de ontwikkelingsrichting van de Achtersluispolder.

Op 16 november 2015 bezocht een groep ondernemers, ontwikkelaars, ambtenaren en bestuurders het Pakhuis de Vrede aan de rand van de Achtersluispolder. Tijdens deze bijeenkomst onderzochten de deelnemers tijdens een zogenoemde expeditie de mogelijkheden voor dit pand. Dit monumentale pakhuis staat op de zuidelijke kop van het gebied, aan het Noordzeekanaal. Deze voormalige meelfabriek kan uitgroeien tot een landingsplaats, een plek voor recreatie, horeca en evenementen – een aanjager voor andere ontwikkelingen.