Over ZaanIJ

Unieke locaties om te wonen en werken langs Zaan en IJ

Lees meer

Openbare ruimte rond Zaandijkerkerk opnieuw ingericht

Terwijl binnen in de Zaandijkerkerk hard wordt gewerkt aan de realisatie van woningen, is buiten de kerk de openbare ruimte onder handen genomen. Het gebied heeft een voetgangersvriendelijke inrichting gekregen en dezelfde hoogwaardige afwerking als de Lagedijk. Dat betekent: fraaie gebakken stenen, sierlijke lantaarnpalen en sfeervolle beukenhaagjes.

Met de oplevering van de openbare ruimte is een volgende stap gezet in de herontwikkeling van de monumentale kerk en de omgeving. Eerder openden al de brouwerij en het proeflokaal hun deuren op de voormalige plek van de bedrijfspanden van Pielkenrood. Op de locatie waar voorheen de bloedbank stond, komen woningen voor de vrije sector. Ook naast de brouwerij komen vrijesectorwoningen. Parkeren kan aan de rand van het gebied op een voormalige groenstrook van het naburige metaalbedrijf Ardagh.

In de kerk zelf komen tien appartementen, waar mensen met een vorm van autisme beschermd kunnen wonen via de organisatie De Heeren van Zorg. De twee- en driekamerappartementen worden als ‘autonome’ elementen in de kerk geplaatst. Vanuit elke positie blijft de hoofdvorm van de kerk zichtbaar. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke ruimte. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners in het voorjaar van 2017 hun intrek in de kerk nemen.

De integrale herontwikkeling van het gebied rond de kerk aan de Lagedijk is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland.